Geçimi tarım ve hayvancılığa dayalı olan Erzincan'da her ne kadar çifçinin yüzü izlenen tarım politikaları, uygulanan kotalar, başta mazot ve gübrede ki aşırı fiyat artışları nedeniyle gülmesede toprağını terk etmeyen ve başka yapacak bir işi olmayan çifçiler zor şartlar altında tohumları toprak ile buluşturmaya devam ediyor.
Erzincan Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesiyle zorlu sürece giren Erzincan şeker pancarı yetiştiricisi çifçiler bu yılda şeker pancarı ekimi için kolları sıvadı. Hazırlanan topraklar tohum ile buluşmaya başladı.
Bölgenin belkide en verimli şeker pancarının yetiştirildiği Erzincan Ovası'nda geçen sezon 44 bin dekarda Şeker Pancarı ekimi yapıldığı resmi kaynaklardan bildirildi.
Polar oranı oldukça yüksek olan Erzincan Pancarı, ekimi ve hasadı yapılan ana ürünlerden biri. 2023 yılı sezonunda tahmin edilen verilere göre Erzincan merkezde 170 bin ton, Çayırlı bölgesinde 10 bin ton ve Mercan bölgesinde 47 bin ton olmak üzere il genelinde 227 bin tonluk bir üretim sağlandı.
Şeker Pancarı'nın en yoğun ekiminin yapıldığı yerlerden Güllüce'de Şeker Pancarı üreticisi Erdal Semiz, Çığlık Medya'ya yaptığı açıklamada, geçen yıl bahar aylarında meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle ekimin geciktiğini, aşırı otlanma olması nedeniye rekoltenin düştüğü ve geçen yıl Erzincan genelinde beklenen üretim rakamlarına ulaşılamadığını belirtti. Şeker Pancarı, ekimi, çapası, bakımı, hasadı ile çok meşakkatli bir ürün olduğunu belirten Erdal Semiz tüm Erzincan pancar ekicilerine hayırlı, bereketli bir sezon diledi.
Erzincan'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
Bunlar da ilginizi çekebilir